Η ρωσική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο μιλάνε Ρωσικά, ενώ παράλληλα είναι μία από τις επίσημες και ενεργές γλώσσες του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω των διεθνών σχέσεων που έχει συνάψει η Ρωσία σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, όσο αφορά την Ελλάδα, οι σχέσεις της με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο στενές, αφού οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται σε τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, και της εκπαίδευσης.
Είναι η πιο διαδεδομένη γεωγραφικά γλώσσα της Ευρασίας, η περισσότερο ομιλούμενη των Σλαβικών γλωσσών[20], και η μεγαλύτερη μητρική γλώσσα στην Ευρώπη. Ανήκει στην ανατολική ομάδα των σλαβικών γλωσσών, είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο κατ’ αριθμό ομιλητών μετά την κινέζικη, την αγγλική, τη Χίντι και την ισπανική.
Τα γραπτά ευρήματα της ανατολικής σλαβικής βεβαιώνονται από το 10ο αιώνα και έπειτα. Ενώ τα ρωσικά διατηρούν ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής σλαβικής συνθετικής-κλιτικής δομής και μιας κοινής σλαβικής βάσης λέξεων, τα σύγχρονα ρωσικά διαθέτουν ένα μεγάλο απόθεμα του δανεισμένου διεθνούς λεξιλογίου στην πολιτική, την επιστήμη, και την τεχνολογία. Εκ του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης ως υπερδύναμης, η ρωσική γλώσσα είχε τεράστια πολιτική σημασία στον 20ο αιώνα. Ως εκ τούτου, η ρωσική είναι μια των έξι επισήμων και ενεργών γλωσσών στον ΟΗΕ.
Η ελληνική είχε μεγάλη επιρροή στη ρωσική γλώσσα, καθώς το ρωσικό αλφάβητο προέρχεται από το κυριλλικό, που είχε σαν βάση το ελληνικό. Το αλφάβητο της αποτελείται από 33 γράμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια η ορθογραφία της γλώσσας έχει απλοποιηθεί αρκετά. Η έλλειψη άρθρων καθώς και η προφορά κάποιων φθόγγων που δεν υφίστανται στην ελληνική αλλά ούτε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθιστούν τη ρωσική γλώσσα πολύ ιδιαίτερη!
Στο λεξιλόγιό της η ρωσική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα Ελληνικά. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε κάποιες ρωσικές λέξεις που είναι όμοιες ακόμα και στη γραφή τους με τα Ελληνικά:
ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΩΣΙΚΗς ΓΛΩΣΣΑΣ
Α1 «στοιχειώδης γνώση»
Αρχάριος χρήστης Επιπέδου Α1: Μπορεί να κατανοεί και να χρησιμοποιεί οικείες και καθημερινές εκφράσεις και να διατυπώνει με απλό τρόπο συγκεκριμένες ανάγκες του. Μπορεί να αυτοσυστήνεται ή να συστήνει άλλο πρόσωπο, να θέτει προσωπικές ερωτήσεις σε κάποιον (π.χ., για τον τόπο κατοικίας του, τις σχέσεις του, πράγματα που του ανήκουν) και να απαντά σε ανάλογες ερωτήσεις. Μπορεί να επικοινωνεί με απλά λόγια, αν ο συνομιλητής του μιλά αργά και καθαρά και δείχνει συνεργάσιμος.
Α2 «βασική γνώση»
Αρχάριος χρήστης Επιπέδου Α2: Μπορεί να κατανοεί μεμονωμένες λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά για καθημερινά και οικεία θέματα (π.χ., απλές ατομικές και οικογενειακές πληροφορίες, αγορές, στενό περιβάλλον, εργασία). Μπορεί να επικοινωνεί κατά τη διεκπεραίωση απλών και συνηθισμένων εργασιών που απαιτούν μόνο μια απλή ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα οικεία και καθημερινά. Μπορεί να περιγράφει με απλά λόγια την κατάρτισή του και το στενό του περιβάλλον και να αναφέρεται σε θέματα που αφορούν στις άμεσες ανάγκες του.
Β1 «μέτρια γνώση»
Ανεξάρτητος χρήστης Επιπέδου Β1: Μπορεί να κατανοεί τα σημαντικά σημεία θεμάτων οικείων σχετικά με την εργασία, το σχολείο, την αναψυχή, κτλ, όταν ο ομιλητής χρησιμοποιεί με σαφήνεια την καθιερωμένη γλώσσα. Μπορεί να τα καταφέρει στις περισσότερες καταστάσεις που θα συναντήσει σε ένα ταξίδι σε περιοχή όπου ομιλείται η γλώσσα-στόχος. Μπορεί να εκφέρει ένα λόγο απλό και συγκροτημένο σε θέματα οικεία και σε θέματα του ενδιαφέροντός του. Μπορεί να διηγηθεί ένα γεγονός, μια εμπειρία ή ένα όνειρο, να περιγράψει μια προσδοκία ή ένα στόχο και να παραθέσει με συντομία τους λόγους ή τις διευκρινίσεις ενός σχεδίου ή μιας ιδέας.
Β2 «καλή γνώση»
Ανεξάρτητος χρήστης Επιπέδου Β2: Μπορεί να κατανοεί το ουσιαστικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ή αφηρημένων θεμάτων ενός πολύπλοκου κειμένου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών όρων που σχετίζονται με την ειδικότητά του. Μπορεί να επικοινωνεί με αυθορμητισμό και άνεση, σε βαθμό που να συζητά με ομιλητή της γλώσσας-στόχου χωρίς προσκόμματα. Μπορεί να εκφράζεται με σαφήνεια και λεπτομέρειες για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, να εκφέρει άποψη για θέματα επικαιρότητας και να παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διάφορων δυνατοτήτων.
Γ1 «πολύ καλή γνώση»
Αυτάρκης χρήστης Επιπέδου Γ1: Μπορεί να κατανοεί μια μεγάλη ποικιλία μακροσκελών και απαιτητικών κειμένων, καθώς και των έμμεσων νοημάτων τους. Μπορεί να εκφράζεται αυθόρμητα και άνετα, δίχως να δίνει την εντύπωση ότι ψάχνει να βρει τις λέξεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο αποτελεσματικό και ευέλικτο στην κοινωνική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή του ζωή. Μπορεί να εκφράζεται για πολύπλοκα θέματα με τρόπο άνετο και λόγο ορθά δομημένο, πράγμα που φανερώνει ότι ο χρήστης έχει τον έλεγχο των εργαλείων οργάνωσης, εκφοράς και συνοχής του λόγου του.
Γ2 «άριστη γνώση»
Αυτάρκης χρήστης Επιπέδου Γ2: Μπορεί να κατανοεί, δίχως προσπάθεια, ό, τι διαβάζει ή ακούει. Μπορεί να αναμεταδίδει γεγονότα και επιχειρήματα διάφορων γραπτών και προφορικών πηγών, συνοψίζοντάς τα με τρόπο συγκροτημένο. Μπορεί να εκφράζεται αυθόρμητα, άνετα και με ακρίβεια και να χειρίζεται τις λεπτές νοηματικές αποχρώσεις, όταν αναφέρεται σε πολύπλοκα θέματα.